thalassohoris.gr
Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης
thalassohoris.gr

Kωνσταντίνος Θαλασσοχώρης: Κοίτα γύρω δες τί όμορφος που γίνεται ο κόσμος, όταν όμορφα κοιτάς


Ο συνθέτης και τραγουδιστής Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, μίλησε αποκλειστικά στο layout για τη ζωή του, τα μελλοντικά του σχέδια και για ταξίδια του μέσα απο τους συγγραφείς που τον εμπνέουν!
Πιστεύει πως η απάντηση στην Ελληνική κρίση βρίσκεται μέσα σε μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια.
Σίγουρα θα σου φανεί παράξενο, αλλά θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για το επώνυμο σου, το οποίο μου είχε κάνει ευχάριστη εντύπωση από τότε που σε πρωτοείδαμε στο Fame story. Αν βέβαια γνωρίζεις κάτι γι’ αυτό!

Χαχαχαχα ωραία ερώτηση!!! Και να σκεφτείς ότι στο σχολείο ήθελα να το αλλάξω. Η αλήθεια είναι, πως το επίθετο «Θαλασσοχώρης» έχει την καταγωγή του από τη Μεσσήνη. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο προ-προπάππους μας – σου μιλάω τώρα για μέσα του 19ου αιώνα – ήταν παππάς και δάσκαλος στο χωριό Άμμος της Μεσσήνης και λέγοντας Δημήτριος Θαλασσοχώρης.

Έχεις ολοκληρώσει τις μουσικές σου σπουδές με άριστα, το ίδιο και στα φωνητικά. Κέρδισες υποτροφία και μπήκες στη σχολή σεμιναρίων του Σταμάτη Κραουνάκη και εμφανιζόσουν στην ιστορική μπουάτ « Εσπερίδες», του Γιάννη Αργύρη. Παρόλα αυτά όμως ο κόσμος ουσιαστικά σε έμαθε μέσα από τη συμμετοχή σου στο fame story 2. Κέρδισες από αυτό το σόου ταλέντων ; Πιστεύεις πως τέτοιου είδους σόου αναδεικνύουν νέους καλλιτέχνες;

Ναι, πιστεύω πως κέρδισα, όπως και πολλά παιδιά που είχαν αυτό το «κάτι» και έμειναν στο χώρο. Τέτοιου είδους σόου, αν τα δεις αυτόνομα, βοηθούν τους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν τις ικανότητές τους. Αν όμως, τα δεις και κάτω από το πρίσμα της τηλεοπτικής πραγματικότητας, είναι ακατάλληλα για ευαίσθητους και ρομαντικούς. Πρέπει να μπεις προετοιμασμένος. Και μετά, όταν τελειώσει είναι κάτι σαν το hangover. Θέλεις χρόνο να ‘ρθεις στα ίσια σου.

Πως εξελίχθηκε η καριέρα σου μετά το fame story;

Ευτυχώς με πίστεψαν πάρα πολλοί άνθρωποι του χώρου, μου έδωσαν δημιουργίες τους, έγιναν συνεργασίες, συναυλίες. Ήρθαν κι άλλες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Υπέγραψα δισκογραφικό συμβόλαιο στη Lyra. Πολλά live, πολλές μουσικές παραστάσεις… Αυτό που ξέρω, είναι ότι «έχω ρίξει πολλή δουλειά». Ό,τι πήρα «εύκολα» το αποπλήρωσα με τεράστιο κόπο. Σωματικό και πνευματικό.
Στο Fame story είχες πει πολύ εντυπωσιακά και τον «Μαύρο γάτο» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τόσο καλά που αργότερα ο ίδιος έλεγε στα Live του … «και τώρα θα σας πω ένα τραγούδι του Κωνσταντίνου Θαλασσοχώρη»….

Έγινε ένα τεράστιο «μπαμ» με αυτή την ερμηνεία. Από τις πρόβες ακόμα, έβλεπα τους ανθρώπους της παραγωγής να με κοιτούν διαφορετικά. Υπήρχε στον αέρα. Ένα: «μπράβο ρε μάγκα» ! Ένιωθα ότι κάτι διαφορετικό γίνεται. Δεν περίμενα να συμβεί όλο αυτό. Παιδιά από 4 – 5 χρονών κρατούσαν ένα ξύλο στο χέρι και μιμούνταν την κίνηση και την ερμηνεία. Εννέα χρόνια μετά και μετά από μόνο μία τηλεοπτική εμφάνιση (δεν ξαναπαίχτηκε ποτέ από τότε) ακόμα και σήμερα υπάρχει κόσμος που το θυμάται. Και ο Βασίλης που από τότε με τιμά με τη φιλιά του, ναι αστειευόμενος καμιά φορά, το λέει αυτό!

Θυμάμαι ένα πραγματικά υπέροχο κομμάτι που είχες δημιουργήσει “Το φόρεμα το θαλασσί”. Το έγραψες έχοντας κάποιο βίωμα ή κάποια εμπειρία προσωπική;

Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει.
Ναι! Το «Φόρεμα το θαλασσί» υπάρχει και ήταν επίπονη η διαδικασία την ώρα που γεννιόταν το τραγούδι. Ξαναζούσα τις αιτίες. Θυμάμαι, πως όταν «επέστρεψα στην πραγματικότητα» ένα χαρτί με νότες και στίχους, με περίμενε εκεί για να μου πει τί έγινε. Εγώ δε θυμόμουν τί έγραψα.

Ασχολήθηκες και με το θέατρο γράφοντας τη μουσική παράσταση «Cocktail Art» και έχεις γράψει τη μουσική στο «Το μεγάλο έργο» του Μίμη Καπέρδου. Σε έχει κερδίσει αυτός ο χώρος; Θα ασχοληθείς με παρόμοιες δημιουργίες ή θα συνεχίσεις μόνο ως τραγουδιστής;

Προτιμώ την ερμηνεία, αλλά ο θεατρικός χώρος, είναι κάτι άλλο. Μου δίνει δρόμους που δεν είμαι σίγουρος αν από άγνοια κινδύνου ή άλλο λόγο, με μαγεύει και θέλω να τους βαδίσω. Θα σου πω λοιπόν πως αν μου δοθεί ευκαιρία να το ξανακάνω, θα το ξανασκεφτώ πολλές φορές πριν απαντήσω. Αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι ότι οι συγγραφείς, είναι πηγή έμπνευσης για ‘μένα. Μπορώ έστω να τους μελετώ και να ταξιδεύω μαζί τους στα δικά τους τοπία.

Είναι τέτοια η κατάσταση στην Ελλάδα, που δεν θα μπορούσα να μη ρωτήσω ένα καλλιτέχνη με τη δική σου ευαισθησία να μου πει πως νιώθει, πως περνά και πως βλέπει τα πράγματα γενικότερα;

Νιώθω ότι ξαναζούμε την ιστορία, αλλά με άλλα τεχνολογικά δεδομένα. Νομίζω ότι η παιδεία είναι το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας, ώστε να αποφύγει το σκόπελο του κανιβαλισμού και του απανθρωπισμού και ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα σε κάτι μικρές λεπτομέρειες, που επιτέλους πρέπει να τις φέρουμε στην επιφάνια.

Έχεις εμφανιστεί και έχεις παίξει σε μεγάλες μουσικές σκηνές όπως στην Αρχιτεκτονική, στο Ρυθμό stage, Οξυγόνο κ.α. Φέτος θα σε απολαύσουμε κάπου;

Από Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή, σας περιμένω στο Stage 25, στο Περιστέρι, μαζί με Κωνσταντίνο Τσιμούρη, Μαρία Μαντικού και Θοδωρή Παπαϊωάννου, σ’ ένα πρόγραμμα εξωστρεφές και διασκεδαστικό γεμάτο θετική ενέργεια. Η διάθεση μου φέτος έχει πολύ χιούμορ, σαρκασμό και επικοινωνία…… Αυτό το πρόγραμμα μου θα το παίξω και αλλού όμως….

Ετοιμάζεις κάποια καινούρια δισκογραφική δουλειά;

Ετοιμάζω όντως καινούργια πράγματα. Γράφω καθημερινά καινούργια τραγούδια και νιώθω ότι στο τέλος θα έχω το υλικό που με εκφράζει για να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο cd.

Και για το τέλος θα ήθελα να μου πεις μια φράση σου – που θεωρείς χαρακτηριστική δική σου.

Κοίτα γύρω δες τί όμορφος που γίνεται ο κόσμος, όταν όμορφα κοιτάς.

Αθηνά Ισιγώνη

lay-out.gr