Πότε η μουσική μπήκε ενεργά στη ζωή σου; Πότε αντιλήφθηκες ότι αυτός ήταν ο δρόμος που ήθελες να ακολουθήσεις;
Να σου πω πως από παιδί ακόμα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, όταν σκεφτόμουν «τί θα γίνω όταν θα μεγαλώσω» απαντούσα πως θέλω να ασχοληθώ με το τραγούδι και το θέατρο. Όποτε στη συνέχει έρχονταν κι άλλες πιθανές επαγγελματικές ασχολίες, έκανα την ερώτηση: «τί θα με πονέσει περισσότερο όταν το αφήσω πίσω»; Η απάντηση ήταν ότι η μουσική και η Τέχνη νικούσε πάντα. Στο τέλος, μόνο αυτό δε μπορούσα να αποχωριστώ.
Ενεργά στη ζωή μου μπήκε, στα φοιτητικά μου χρόνια αλλά και στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου είχαν ξεκινήσει οι επαφές με ανθρώπους του χώρου. Στο Ναύπλιο λοιπόν, ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο. Δημιούργησα μουσικό συγκρότημα. Κάναμε συναυλίες. Είχαμε μια υπευθυνότητα γι αυτό που αποδίδαμε καλλιτεχνικά. Έδωσα συνεντεύξεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. Η τοπική κοινωνία ασχολούταν με αυτά που έκανα και σου αναφέρω τώρα και ένιωθα τις πρώτες κριτικές να με κάνουν να νιώθω ανάλογα. Οι καλές ενίσχυαν το «όνειρο» και οι κακές εξίσου. Εννοώ με πείσμωναν κι άλλο. Άρα ήμουν σίγουρος τί με εξέφραζε να κάνω στη συνέχεια.
Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα; Ποιους μουσικούς καλλιτέχνες θαυμάζεις? Υπάρχουν κάποια τραγούδια που σε συγκινούν όταν τα ερμηνεύεις;
Τα τραγούδια μπορούν να με συγκινήσουν. Όμως περισσότερο μπορεί να με συγκινήσει η στιγμή. Κάτι «μαγικό» που μπορεί να συμβεί στην ατμόσφαιρα και να ζήσουμε με το κοινό. Σα να σταματά ο χρόνος. Σα να συστηνόμαστε στιγμιαία και να αποφασίζουμε ότι «είμαστε μαζί». Για όσο κρατήσει.
Θαυμάζω τους καλλιτέχνες που εργάζονται πολύ πάνω στην ικανότητα, το ταλέντο που τους έδωσε η φύση και την παιδεία τους.
Τα μουσικά μου ακούσματα ήταν μία μίξη ανάμεσα στη δυτική ροκ μπαλάντα και το επικό λαϊκό τραγούδι. (Με τον όρο επικό λαϊκό τραγούδι, εννοώ τη μελοποιημένη ποίηση μέσα από λαϊκούς δρόμους και ρυθμούς, ερμηνευμένη από δωρικές φωνές).
Τι σημαίνει για σένα μουσική;
Μελωδία καρδιάς. Ικανότητα σώματος. Αποτύπωση συναισθήματος. Ταξίδι του μυαλού. Χάδι του ασυνείδητου.
Πως βιώνεις τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε. Θεωρείς πως αυτός ο εγκλεισμός θα μπορούσε ενδεχομένως να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους;
Ο εγκλεισμός βγάζει στην επιφάνεια αυτό που δεν ξέρουμε πως είμαστε. Είναι μια έναρξη επαφής με τη μυρωδιά της ανάσας μας. Όχι με την ανάσα του άλλου. Περάσαμε μια περίοδο εσωτερικής αναζήτησης. Ο καθένας είδε μια προσωπική διαδρομή, σαν αποτύπωμα της ταυτότητάς του και της προσωπικότητάς του.
Τις βίωσα και προσωπικά όπως τις αναφέρω γενικά. Θέλω να πω επίσης, πως είχα προετοιμάσει τον εαυτό μου για κάτι τέτοιο, κάνοντας κατά καιρούς «ασκήσεις» μοναξιάς, γιατί πάντα ήθελα να μη τη φοβάμαι, αλλά να τη σέβομαι και να την εκμεταλλεύομαι.
Πως αισθάνεσαι όταν τραγουδάς ζωντανά; Είναι μια ανάγκη σου αυτή να βρίσκεις τρόπο να επικοινωνείς με τον κόσμο που σε ακούει;
Αισθάνομαι ελευθερία. Και η ελευθερία μου θυμίζει ότι έχει ευθύνες. Ελευθερία να εκφραστείς, να εκφραστεί το κοινό και ευθύνη να εκτιμάς αυτό που συμβαίνει γιατί είναι σπάνιο και νικάει την καθημερινότητα. Απολαμβάνει ο άλλος, μα απολαμβάνω κι εγώ.
Τι είναι αυτό που κυριαρχεί στη ζωή σου, η λογική ή το συναίσθημα;
Η λογική κρύβει συναίσθημα και το συναίσθημα κρύβει λογική. Αυτό που με οδηγεί, είναι το ένστικτο.
Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο αυτό τον καιρό; θα ήθελες να μας μιλήσεις για αυτό; Που θα μπορούσε να σε ακούσει κάποιος;
Ετοιμάζω κάτι καινούργιο και η έκφρασή του εξαρτάται από τις νέες συνθήκες. Θα είναι λιτό μα περιεκτικό. Θα έχει καινούργια δημιουργήματα που θα εκφράζουν τη Νέα Εποχή. Στιχουργικά θα αναφέρονται σε μύθους που θα μεταφράζουν την πραγματικότητα. Η κεκαλυμμένη αλήθεια μου. Κι έτσι βλέπω την τέχνη. Σαν έναν μύθο που με άλλες λέξεις και παραδείγματα, αναπαράγει την ουσία, που το κάθε πρόσωπο την τοποθετεί στο ύψος που θέλει ή που αντέχει. Γι αυτό πρέπει να είναι κεκαλυμμένη και όχι πιεστικά διαφανής.
Κράτησα επαφή με το κοινό μου, στενή, συνεχόμενη και ουσιαστική μέσα από τον επίσημο λογαριασμό μου στο facebook. Προς το παρόν θα συνεχιστεί αυτό και γενικώς θα βρισκόμαστε διαδικτυακά. Στη συνέχεια και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ανακοινωθεί και το «αναλογικό» μας ραντεβού.
Το μήνυμά μου… Όπως χρειάζονται μέτρα για τον ιό, χρειάζονται και για τη ζωή… Να πεθάνουμε «ασφαλείς» δε φτάνει.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μάρκετινγκ στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του από την ηλικία των 9 χρόνων Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων. Αργότερα συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο Ναυπλίου μαθήματα κλασσικής κιθάρας με καθηγητή τον αρχιμουσικό Βασίλειο Χαραμή και ολοκλήρωσε τη μουσική του παιδεία στο Εθνικό Ωδείο Περιστερίου, όπου και αρίστευσε στη σύγχρονη φωνητική υπό τη στενή παρακολούθηση του μαέστρου Χρύσανθου Μουζακίτη, με καθηγήτρια την Μαρία Πάγκαλη.
* Το 2003 μπαίνει με υποτροφία στην ομάδα σεμιναρίων του Σταμάτη Κραουνάκη, στην Αθηναϊδα και παράλληλα εμφανίζεται στην ιστορική μπουάτ «Εσπερίδες» του Γιάννη Αργύρη.
* Το 2004 κάνει το ντεμπούτο του στη δισκογραφία με τη «Heaven» μετά την εξαιρετικά πετυχημένη του συμμετοχή στο Fame Story 2. Ερμηνεύει 14 κλασσικά κομμάτια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο και μια δική του δημιουργία: «Το φόρεμα το θαλασσί». Το μουσικό περιοδικό «music corner», το ανέδειξε σε ένα από τα 6 πιο δημοφιλή και κλασσικά «καλοκαιρινά» κομμάτια.
*Το 2005 εντάσσεται στο δυναμικό της «Λύρα». Εκείνη την εποχή είναι η εταιρεία με την πιο αυστηρή επιλογή σε καλλιτέχνες. Το 1ο του προσωπικό άλμπουμ βγαίνει τον Μάρτιο του ίδιου έτους με δημιουργίες του ίδιου, του Γιάννη Σπανού, του Στέλιου Ρόκκου, του Λάκη Παπαδόπουλου και άλλων και φτάνει στην 3η θέση των πωλήσεων στον δείκτη της I.F.P.I.
Αυτό που τον χαρακτηρίζει ιδιαίτερα, είναι η ευρηματικότητά του στις ιδέες πάνω στις οποίες βασίζονται τα live του και η καθαρότητα της ερμηνείας του.
*Το 2009 ξεκίνησε τη ραδιοφωνική του εκπομπή «Μουσικές Αποστολές» από την οποία πέρασαν και πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και τη δουλεία τους, όπως: ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Κώστας Τουρνάς, ο Χρήστος Δάντης, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Σωτήρης Καλυβάτσης κ.α.
*Τη σεζόν 2012 – 2013 ασχολήθηκε με το θέατρο και το μουσικό θέατρο, έτσι έγραψε και επιμελήθηκε τη μουσική παράσταση «Cocktail Art» και έγραψε τη μουσική στο έργο του Μίμη Καπέρδου «Το μεγάλο έργο» που ανέβηκε στο θέατρο Eliart. Και στις δύο παραστάσεις δοκιμάστηκε και στις υποκριτικές του δυνατότητες.
Έχει πραγματοποιήσει πολύ πετυχημένες εμφανίσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, στην ομογένεια Αμερικής / Καναδά και έχει παίξει σε μερικές από τις πιο σπουδαίες μουσικές σκηνές της Αθήνας και της περιφέρειας [Momix, Ρυθμός Stage, Αρχιτεκτονική, Οξυγόνο, Αυλαία, Χάραμα, Καπνoμάγαζο κ.α].
*Το 2015 ερμηνεύει για λογαριασμό παραγωγής στο εξωτερικό, σε σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Μιχάλη Γκανά, το «Σημαδεμένος απ’ την αγάπη» (σε 1η εκτέλεση του Βασίλη Λέκκα). Πρόκειται για μια διασκευή των Dreamers Inc που τολμούν ένα «πάντρεμα» της electronic και ethnic μουσικής.
Την ίδια χρονιά επίσης βραβεύτηκε από τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και νήσων, για την προσφορά του στον πολιτισμό.
Αυτό το διάστημα ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης βρίσκεται στο στούντιο και ετοιμάζει νέα δισκογραφική δουλειά καθώς επίσης μουσικές και στίχους για νέο θεατρικό που θα απευθύνεται στους μικρούς φίλους του είδους και του Κωνσταντίνου.
Projects που παρουσίασε και που έκαναν μεγάλη επιτυχία ήταν τα: «Η αγάπη είναι γένους θυληκού», «Ρεμπετορόκ», «Cocktail Art» και «Σκηνοθέτης Ονείρων».
Συνεργασίες: Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Σπανός, Λάκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Λέκκας, Χρήστος Δάντης, Στέλιος Ρόκκος, Σοφία Βόσσου, Νίκος Μίχας κ.α.
Ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης στα Social Media
official site | reverbNation | Instagram | YouTube | Twitter | official page
#ΜένουμεΣπίτι | youTube Playlist
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
• «Fame Story _ the album» (2004) _ εταιρεία Heaven
• «Κάτι δυνατό» (2005) 2η θέση I.F.P.I. _ εταιρεία Lyra
• «Βράδια radio edit» (2006) _ εταιρεία Lyra
• «Πώς το κάνεις» (2008) 3η θέση I.F.P.I _ εταιρεία Impact
• «Σε ονειρεύομαι» (2012) _ εταιρεία Lyra
• «Μουσικό αλφαβητάρι» (2015) _ [συμμετοχή] παιδικό cd σε μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα & στίχους Κέλλυς Σταμουλάκη
• «Σημαδεμένος απ’ την αγάπη» (2015) _ μουσική: Μίκης Θεοδωράκης – στίχοι: Μιχάλης Γκανάς [διασκευή με τους Dreamers Inc] με την άδεια του αρχιμουσικού Μίκη Θεοδωράκη και του ποιητή Μιχάλη Γκανά για δισκογραφική χρήση στο εξωτερικό.
• «το Πανηγύρι η Προσευχή» (2017) _ μουσική & στίχοι: Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης _ εταιρεία Rain Music
• «Αγάπα με» (2019) _ μουσική και στίχοι: Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης _ εταιρεία Reload
περίοδος απομόνωσης COVID – 19
• «το Δεν» | το τραγούδι υποδοχής της Νέας Εποχής | παρουσιάστηκε στο official page 21 Μαρτίου 2020
Συνέντεξη – Επιμέλεια: Βάσω Κανιώτη